Då är man ett år äldre igen 😉. Rätt trevligt att fylla år egentligen  för då får jag chans att baka tårta.  Idag bjöd jag mina kollegor på denna äppeltårta med kanel och kola...smakade väldigt gott! Det är många moment och komponenter som ska svalna, men så klart värt mödan. 

Jag har haft en bra födelsedag bortsett från min hosta och ont i halsen som inte vill ge med sig. Snart 2 veckor nu och jag saknar verkligen zumban och att kunna sova på nätterna. Hoppas det rättar till sig snart. 

 


 Recept

 Bottnar

4 ägg

2 dl socker 

1 dl vetemjöl 

1 dl potatismjöl 

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker  

3 tsk kanel

Äppelkompott

2 stora äpplen

50 g smör

0.75 dl Råsocker 

2 tsk Kanel

Äppelmousse

1.5 dl Äppelmos

1 Gelantinblad 

2 Äggulor 

0.5 dl  florsocker 

3 dl grädde -vispas

Smörkräm

130g rumsvarmt Smör

4.5dl Florsocker 

1.5 tsk vaniljsocker 

1 tsk citronjuice 

400 g Philadelphia ost 

Kolasås

1 dl Sirap (ljus 

1 dl socker 

 0.5 msk smör 

1 dl Grädde 

Flingsalt

Bottnar: Bottnarna bakas som en vanlig sockerkaka dvs vispa ihop ägg o socker poröst först. Vänd sedan ner övriga ingredienser.  Häll i smord springform med bakplåtspapper på botten. Grädda i ugnen på 175 grader i ca 25-35 minuter.  Känn med sticka så att den är torr. Låt bottnarna svalna.

Äppelkompott: Skär äppeltärningar och stek/puttra ihop med övriga ingredienser till äppelkompotten tills äpplena börjar mjuka och det blir lite seg konsistens på kletet.  Ställ undan och låt svalna. 

 Mousse: Lägg gelantinbladet i blöt i minst 5 minuter i kallt vatten. 

 Ta 0.5 dl  av äppelmoset och värm i kastrull.  Ta från värmen och blanda ner gelatinbladet tills det smällt. Blanda ner med resten av äppelmoset.  Blanda sedan med äggulor och florsocker som först vispats ihop separat.  Blanda till sist ihop med den vispade grädden. 

Smörkräm: Vispa ihop smör och florsocker.sedan Philadelphia och de övriga ingredienserna. 

Kolasås: Koka försiktigt ihop alla ingredienserna till kolasåsen, tar ca 10 minuter . Ställ undan och låt svalna lite .

Montering:Dela tårtbotten i 3 delar. På  lager 1-2  lägger man mousse och äpplen. Lägg på tårtbotten nr 3. Bred på smörkräm runt om . Ringla på kolasås  dekorera med grädde, kanel och äppelskivor penslade med citron.